Olek strikes Again

Virkdrottningen OLEK är tillbaka i Avesta! Denna gång med ett projekt mitt i stadens centrum.

Projektet kom till genom att den Polska världskonstnären OLEK bjöds in till Avesta Art och byggde ett team av invandrarkvinnor för installationen av hennes konstverk i Verket, Avesta Kommun.

OLEK har gjort flera installationer i det offentliga rummet där hon virkat in byggnader eller statyer runt om i världen ofta med hjälp av lokala kvinnor. Det är dock första gången hon jobbar i det offentliga i Sverige!

Efter en stadsvandring i centrala Avesta föll OLEK för huset som i folkmun kallas ”Gula Villan” och ett samarbete inleds för att kunna ge byggnaden ny hud. En idé är att få ut konsten och Avesta Art i det offentliga rummet samt synliggöra en plats och en byggnad som tillhör Avestas historia, en plats som kanske är lagd i glömska och kanske bringa nytt liv till denna centrala oas.

Projektet tar sig formen av workshop och interaktivitet. OLEK tar hantverket till en ny nivå och låter oss vara med i processen. Teamet/arbetsgruppen består av de kvinnor som OLEK tidigare arbetat med under sin installation i Avesta Art. Teamet kommer även agera handledare för de i Avestas befolkning och andra som vill komma och hjälpa till, där till blir projektet ett integrationsprojekt men där rollerna är omvända. Här är det den nyanlände som lotsar in till projektet. ”Gula villan” eller ”Little pink house” kommer att vara öppet för besökare och deltagare på givna tider. Projektet beräknas pågå 11 juli till ca 6 augusti.

Projektet är möjligt tack vare samarbete med: Avesta kommun, Kultur Avesta, Verket/Avesta Art, Sundh Fastigheter, Polska Institutet, Midroc, Engstedts Rör, Best Western nya star hotel, Avesta text och dekor, RED HEART garn, Teknisk service, Stoltz Minibuss.

Denna webbplats använder cookies för att se till att du får bästa möjliga upplevelse av Webbplatsen.