Pressinformation

2024-06-14 PRESSMEDDELANDE AVESTA ART RESIDENSKONSTNÄR 2024

Pressvisning onsdagen 26/6 klockan: 13.00 i verket, ingång huvudentrén. 

Välkommen att träffa Sebastian Poras Adolfsson.

Under residenset på Avesta art så har Sebastian skapat en serie verk som tar utgångspunkt i de olika lager av tid som finns närvarande på platsen och i omgivande landskap. Han har genom residenset fått tid att fördjupa sina arbeten om perception, minne, berättande och röstens både fängslande och flyktiga egenskaper. I utställningen så visar han en installation med skulptur, text och såväl berättande ljudverk som ljudkomposition. Ett av ljudverken går även att ta del av till fots längs med Älvpromenaden.

Kontakt: charlotte.wells@avesta.se

Anmälan till:  susanne.carlzon@avesta.se 

Vernissage lördagen den 29/6 klockan: 14.00

Avesta Arts residenskonstnär 2024 Sebastian Poras Adolfsson Photo Sussie Carlzon

Avesta Arts residens konstnär 2024

Sebastian Poras Adolfsson

Motivering Avesta Art residens 2024

Med ödmjuk nyfikenhet på hur människan förstår och förhåller sig till offentliga platser, föränderlig natur och städers utveckling har vår residenskonstnär både i Sverige och utomlands skapat mångfacetterade konstverk.

Ljud, installation, skulptur och text i hans verk möter en plats och dess minnen, möten som bär över tid och öppnar publikens blick på det invanda eller ger fördjupad förståelse för en ny plats. Vi välkomnar varmt Sebastian Poras Adolfsson som Avesta Art residenskonstnär 2024!

Sebastian Poras Adolfsson:

-Under residenset så vill jag djupdyka ned i järnverkets historia och utifrån platsens minnen skapa nya konstnärliga gestaltningar. Jag vill att mina arbeten hos Avesta Art ska kunna reflektera hur vårt samhälle varit beroende av järnmalmen, och dess export runt om i världen. Men även hur våra kroppar är beroende av järn. Jag har tidigare ofta arbetat med relationen mellan naturens långsamma tidsprocesser, stadsrummets olika minnesmarkörer och vår mänskliga, ofta påskyndade uppfattning av tid och minne.

-Mitt mål är att under utställningen i slutet av residenset kunna presentera en skulptural installation, ett ljudverk och en trycksak gjord i Verkets grafikverkstad.

Sebastian Poras Adolfsson, född 1994 i Bogotá Colombia, uppvuxen i Umeå men numer bosatt och verksam i Malmö.

Utbildning: Konsthögskolan Umeå, kandiadatexamen fri konst 2020.

Det Kongelige Danske Kunstakademi Köpenhamn, utbytesstudier 2018 – 19.

Har även studerat konstpedagogik i samtida konstformer och estetik vid Umeå Universitet.

Utställningar i urval: Museum Anna Norlander, Konstfrämjandet Skåne i Malmö, Konstfrämjandet Västerbotten i Umeå, Pada Studios Lissabon Portugal, Tegen2 Stockholm, Galleri Syster Luleå.

 Charlotte Wells, museiintendent, verksamhetsledare Verket:

-Vi ser mycket fram emot Sebastians tolkningar av den här platsen, Verket och järnverkets historia och minnen.

Syftet med Avesta Art residens är att stärka det professionella konstlivet i Dalarna och att utveckla Avesta Art och Verket med målsättning att skapa kreativt utbyte och nätverkanderelationer. Residenset genomförs med stöd från Region Dalarna.

Avesta Art 2024

2024-03-12 PRESSMEDDELANDE AVESTA ART 2024

Avesta Art 2024 öppnar 18 maj i Verket, Avesta. Den internationella utställningen samlar i år konstnärer från Sverige, Island, Sydafrika/Storbritannien, Norge och Danmark. Titeln är Fluid, det engelska ordet för flytande. Flytande som järnet smält i de massiva bevarade masugnar och martinugnar i det gamla järnverket som sedan decennier varit en bastion för samtidskonsten.

I utställningen Fluid ingår verk där konstnärliga teknikers fysiska egenskaper- som flytande färger eller keramikglasyrers materialitet, är fokus. Vi möter också verk som konceptuellt berör naturens flytande ämnen medan andra konstverk tar sin utgångspunkt i det konkreta; vatten i form av smältande isar, översvämningar eller stormväder och människan i förhållande till detta. Begreppet flytande identitet berör frågor om nationellt, språkligt och kulturellt hemmahörande, vem du är eller tillåts vara.

  • De sju konstnärerna bidrar med sina helt olika stilar och tekniker till en rik blandning av konstnärliga uttryck kring ett tema som är precis så bokstavligt enkelt som det låter – Fluid, flytande, och samtidigt rymmer många lager av mening, säger Charlotte Wells, verksamhetsledare på Verket.
  • Även denna sommar har vi glädjen att kunna ta emot en residenskonstnär som också får ställa ut i Verket efter sin arbetsvistelse i Avesta. Utlysningen pågår nu och residenskonstnären presenteras i april, berättar Charlotte Wells.
Medverkande konstnärer Avesta Art 2024

Idun Baltzersen
Norska Idun Baltzersen är verksam som konstnär i Stockholm. Hon arbetar experimentellt och uppfinningsrikt i den gamla konstgrafiska metoden träsnitt och är en av dem som placerar den som en omistlig teknik för samtidskonst. Hennes verk utförs i riktigt stora format, ibland som collage. Under Avesta Art kommer bl. a.  verk ur serien Badarna att visas. Hon har erhållit sin konstnärliga kandidatexamen från Konsthögskolan i Bergen, Norge och master från Konstfack, Stockholm.

Gideon Mendel
Gideon Mendel är en fotograf, konstnär och aktivist, uppväxt i Sydafrika men sedan länge bosatt och verksam i London, England. I Mendels fotografier förenas det konstnärliga och samhällsfrågor. De senaste decennierna har han i flera ännu pågående fotoprojekt dokumenterat globala klimateffekter, som översvämningar och bränder. Presentationen av Mendels verk i Avesta blir omfattande med både ett stort antal foton och två videoverk. Gideon Mendel tog sin kandidatexamen University of Cape Town, South Africa.

Katja Bjørn
Katja Bjørn bor och verkar som konstnär i Aarhus, Danmark. Hon arbetar med rörlig bild, performance, video och installationer. Återkommande teman i hennes arbeten kretsar kring natur, kön, vatten och kroppen – människan som kroppslig biologisk, tänkande och andlig varelse. Under Avesta Art kommer hon att visa en installation med videoskulptur. Hon har en masterexamen med inriktning religionskunskap och konsthistoria från Aarhus University.

Helena Malm
Helena Malm är bosatt och verksam i Stockholm. På Avesta Art visar hon keramiska skulpturer. Hennes arbete i keramik genomsyras av materialutforskande och intresse för transformation av och hos materialet. Återkommande tematik i hennes arbeten berör även kontroll och det okontrollerbara, tid, och förgänglighet. Helena Malm har en kandidatexamen i Keramik och glas från Konstfack, Stockholm samt en kandidatexamen i Design från HDK Göteborg.

Stefan Johansson
Bildkonstnären Stefan Johansson är bosatt och verksam i Stockholm. Han arbetar med måleri i akrylfärg, där både kontroll och noggranna uträkningar och det slumpartade finns närvarande i skapandeprocessen. Under Avesta Art visar Stefan Johansson storskaliga målningar. Johansson är utbildad vid Konsthögskolan i Umeå och Gerleborgskolan i Stockholm samt fördjupningskurs vid Kungl. Konsthögskolan Stockholm.


Christine Dahl Helweg-Larsen

Christine Dahl Helweg-Larsen är bosatt och verksam i Stockholm. Hon arbetar med skulptur, rumsliga installationer, ljud och video att uppleva ofta både visuellt och auditivt. Hennes arbeten berör exempelvis teman som materials transformativa processer och att utmana idén om det finns en originalform eller tillstånd. Hennes medverkan i årets utställning består av två installationer. Christine Dahl Helweg-Larsen, född i Danmark, har en Master of Fine Arts från Kungliga konsthögskolan i Stockholm.

Anna Rún Tryggvadóttir
Anna Rún Tryggvadóttir är verksam och bosatt i Reykjavik, Island. Hon har tidigare arbetat med både kinetiska skulpturala installationer, fotografi, film och illustration. På Avesta Art visar hon en platsspecifik storskalig installation, med ljuddesign av Sam Slater (Tjernobyl, Joker). I hennes verk ingår ofta naturens egna material och rörelse, det är konstverk där teknik och natur kombineras. Anna Rún Tryggvadóttir har en masterexamen från Concordia University Montreal Canada och kandidatexamen från Iceland University of the Arts.

Om Verket Avesta järnverks fd hyttanläggning från 1870-talet är en av Europas bäst bevarade järnbruksmiljöer från den storskaliga industrialiseringens första epok. Industriarvsmiljön med slaggstensväggar och stora ugnar är intressant både som industrihistoriskt kulturarv och som arena för kultur. Konst, kultur och lärande samspelar här med industriarvets föremål och monumentala arkitektur. Verket drivs som en kommunal verksamhet av Avesta kommun.

Avesta Art arrangeras av Verket och finansieras av Avesta kommun, Region Dalarna, Kulturrådet.

Om Avesta Art residens. Residenset återkommer för andra året där den yrkesverksamma konstnären som väljs ut kommer att presenteras den 5/4 och visas i anslutning med residensperioden under Avesta Art 2024. Residensen genomförs med stöd från Region Dalarna.

Öppettider: 18 maj – 22 september, kl 11-17 alla dagar (midsommarafton stängt).

Verksamhet och program: Industrihistoriska guidningar, dagliga konstvisningar, konstverkstad, föredrag, musikevenemang med mera.

Entré: 140:- vuxen, 95:- stud/pens, t o m 19 år fri entré.

Tillgänglighet: Hiss till alla våningsplan, WCR.

På vår parkering finns 2 laddstolpar till elbil

Kontakt:
Museiintendent Charlotte Wells  0226-64 51 56
Konstpedagog Cecilia Elgh 0226 – 64 56 86
Museiassistent Sussie Carlzon 073 – 060 14 62

VERKET

Tel och webb: 0226 – 64 51 62, verket.se

Adress: Kanalvägen 1, Avesta

Pressfoton

Klicka på foton för större bild. Höger klicka för att ladda ner bild. Vid varje publicering av foton skall det anges konstnärens namn, verkens titel och vem som har fotograferat. Varje pressfoto är namngivet med konstnärens namn, verkets titel samt fotografens namn.

Önskas högupplösta foton kontakta susanne.carlzon@avesta.se

Denna webbplats använder cookies för att se till att du får bästa möjliga upplevelse av Webbplatsen.