Industrihistoriskt museum

Välkommen in till platsen som var med och byggde Sverige!

INLEVELSE - på riktigt

Bruket i Avesta är ett industriarv av riksintresse. Det är en ovanligt komplett järnbruksanläggning, även i internationellt perspektiv. Här finns idag museet Verket där film, ljud och teknologi på ett lekfullt sätt gör gårdagens verklighet gripbar och besökare kan följa järnmalmens väg till järn och stål.

Historisk vandring

Annorlunda historisk vandring

Kom ihåg

Upplevelsen är delvis ett äventyr. Var aktsam var ni sätter fötterna och akta huvudet vid trånga passager. Barn får aldrig lämnas utan tillsyn!

Martinugnar

I Avesta har det funnits sex martinugnar. De som finns kvar är 2:an och 3:an. I martinugnarna smältes tackjärn och skrotjärn under syretillförsel. Under processen tillsattes ytterligare ämnen som påverkade järnets egenskaper. Produkten man fick fram kallades stålgöt. Martinugn nr 2, den nordligaste uppfördes 1886-87. Det var den första martinugnen i Avesta. 

Historisk vandring

Permanent konst i Verket

I Verket finns ett flertal fasta konstverk och installationer. De finns i olika skepnader, utformningar och material, såsom glasskulpturer, tavlor, uppbyggda rum mm. De flesta har kommit på plats genom ett Avesta Art år, och blivit kvar därefter. Andra har hittat hem i de suggestiva lokalerna på annats sätt. Samtliga installationer är på ett sätt eller annat helt integrerade i miljön.

Denna webbplats använder cookies för att se till att du får bästa möjliga upplevelse av Webbplatsen.