WORKSHOP - ATT SKAPA MÖNSTER

Med mönsterformgivaren & textilkonstnären Fredrika Holmberg

Fredrika Holmberg Photo The artist
Fredrika Holmberg Textiltryck_secondhandtyg Photo Fredrika Holmberg
Fredrika Holmberg Textiltryck_skjorta Photo Fredrika Holmberg
Textiltryck_tryckbord Photo Fredrika Holmberg

Att skapa mönster!

Tid:  11-12/7, kl.10 – 16

Pris: 1200:-
Inkluderar 2 dagar workshop, fika, färg, tygstuvar att testtrycka på, skissmaterial och kompendium.

Antal deltagare: 8
Plats: Corneliussalen, Verket. Första dagen möts vi vid Verkets huvudentré.

Ålder: 18 år och uppåt

Anmälan görs till: cecilia.elgh@avesta.se
Sista anmälningsdag: 9/7

Up-cykla textil med hjälp av textiltryck Har du nån gång funderat på vad ett mönster egentligen är? Många av oss har levnadsmönster som gör att vi beter oss på ett visst sätt, som till exempel att vi köper nytt fastän att vi egentligen kanske inte behöver. Men det finns också visuella mönster som blommiga tapeter och randiga lakan. Vad är det som gör ett mönster till ett mönster? Hur skapar man ett nytt mönster? Och hur bryter man ett gammalt? Det får du lära dig i workshopen: Att skapa mönster!

Workshopen utgår från hur man kan använda sig av mönster och textiltryck för att up-cykla secondhandmaterial med hjälp av analoga tryckmetoder. Secondhand-material kommer inte bara med en existerande design som färger och mönster utan bär också på minnen och historier. Dessa historier kan omvandlas till nydesignade mönster som trycks på nytt, ovanpå det redan existerande mönstret. Under workshopen får du verktyg för att skapa ett eget mönster med inspiration från en berättelse du vill lyfta fram som du sedan applicerar på en gammal textil med hjälp av textiltryck!

 Du behöver varken förkunskaper kring teckning eller textil. Du utgår från de förkunskaper du har och utvecklar det därifrån!


Ta med:

– Mönstrade textilier som du inte längre använder. Det kan vara gamla örngott, påslakan, kökshanddukar eller liknande. De får gärna ha ett redan existerande mönster på sig, men inte ha för täckande mörka färger (då kommer ditt mönster inte synas när du trycker det nya mönstret ovanpå det gamla). Textilierna kommer användas som underlag till ditt nya mönster så det ska vara textilier som du inte är rädd för att testa dig fram med.

 – Ett fysiskt föremål som bär på ett minne eller en berättelse som ligger dig nära om hjärtat. Föremålet kan användas som inspiration i workshopen. Det kommer även finnas möjlighet att leta inspiration och berättelser i Verkets byggnad.

 

Det här får du lära dig:

 – Omvandla inspiration till tecknade motiv
 – Skapa ett rapporterat mönster
– Skapa analoga tryck som kan appliceras på textilierna

Om workshopledaren

Jag heter Fredrika, är 30 år och född och uppvuxen i Avesta. Jag är nyexaminerad från Textilhögskolans masterprogram inom textildesign och har en kandidat inom textilt konsthantverk. Min kreativa bana tog fart på Bergslagsteatern i Avesta som jag engagerade mig i från ung ålder. På Bergslagsteaterns scen fick jag inte bara lära mig att spela teater utan föreningslivet bjöd också in till att engagera sig på fler sätt, jag sydde scenkostym, skapade rekvisita och byggde scenografi.

Nu arbetar jag som mönsterformgivare och textilkonstnär med min huvudsakliga teknik i textiltrycket. Med en specialisering inom textiltryck och mönsterdesign undersöker jag gränslandet mellan textildesign och storytelling. I min skissmetod utgår jag ofta från objekt kopplade till historien jag vill berätta. Jag skissar av objektet och plockar sedan isär skissen i mindre beståndsdelar. De mindre beståndsdelarna kastas sedan om till nya mönsterrapporter. En mönsternyckel presenteras tillsammans med mönstret och ger tillgång till berättelsen bakom mönstret. Mönstren placeras i scenografiliknande installationer där man finner spår och pusselbitar till berättelsen, som vecklas ut verk för verk

 

 

Denna webbplats använder cookies för att se till att du får bästa möjliga upplevelse av Webbplatsen.