Avesta Art Residens 2023

14 juli Vernissage, presentation och konsert!

14 juli blir det festligtvärre när Avesta Arts första residenskonstnär Love Antell kan presentera Damokles Svärd, det verk som skapats under residensperioden och därtill konsert!
Augmented reality (AR), ljusprojektioner, animationer och digitala medier.

Plats: Rosthuset, Verket

16.30 Inledande presentation med Love Antell
17.00 Visning
18.00 Konsert med Bottenviken

Musikartisterna och konstnärerna Love Antell, Mattias Björkas och Thella Johnson har tidigare på var sitt håll tolkat musik från Finland på svenska.
År 2020 startade de det gemensamma projektet Bottenviken med målet att sammanföra musiker, konstnärer och författare från de svenska och finska språkområdena för en dialog över Östersjön genom musik och texter. Projektet har resulterat i fullängds -albumet ”Du och jag – ett rike – ett land”, och programserien ”Vi lyssnar på Finland” för Sveriges radio.

Förbokning krävs på grund av begränsat antal platser i Rosthuset. Kostnadsfritt.
Anmälan till verket@avesta.se

Avesta Art residens 2023 finansieras genom Region Dalarna och Verket, och genomförs i samverkan med Ateljé Bredgrind.

Love Antells bredd och skapande i olika genrer och konstnärliga tekniker väcker vårt intresse. Han kommer att skapa ett platsspecifikt verk i AR-teknik, en metod som möjliggör förnyade och ytterligare lager av upplevelser i en faktisk, historisk miljö.

Vi ser fram emot att ta del av Antells kombination av fysiska objekt, grafiska tekniker, musikkomposition, animation och illustrerade element i ett sammansatt digitalt immersivt verk – det första skapat i ett Avesta Art residens.

AR står för augmented reality (förstärkt verklighet). I AR sker allt i realtid och utgår från den verkliga världen och man tillför visuell data.

Tidigare utställningar och projekt i urval

Hösten 2020 – separatutställningen Drömmer robotar om elektriska får? på Bergööska huset, Hallsbergs Konsthall.
Sommaren 2022 – utställningen Stranden på Galleri Söreskog, Berg/Lammhult. Utställningen bestod av originalbilder samt en multiillustrerad barnbok.

2009-2018 – medverkan i den internationella utställningen Facing the climate, på initiativ av Svenska institutet.

Sedan 2017 återkommande gästlärare i Kreativt skrivande på Biskop Arnös Folkhögskola. Tidigare gästlärare på Dômen Konstskola i Göteborg och konstnärlig ledare för ett musikprojekt mellan Västra Götalands Unga Symfoniker och Utmarksskolan i Kortedala.
TV och film – deltagare i Så mycket bättre 2014, Tv4. Medverkande i Love i Finland, 2015, SVT2. Medverkande i dokumentärfilmen Ingen riktig finne (Laulu koti-ikävästa), 2013.

Love Antells musik har förekommit i film, tv och radio och reklamsammanhang.

Pågående

Vintern och våren 2022/23 – musikprojektet Bottenviken, en plattform för kulturutbyte mellan Sverige och Finland, med stöd från Kulturrådet, Konstnärsnämnden och Kulturfonden Sverige Finland.

Musikalbumet Du och jag – ett rike – ett land släpps 26 maj 2023. Projektet har också mynnat ut i programserien Vi lyssnar på Finland för Sveriges Radio samt en live-sänd konsert för Sveriges television, februari 2023. 

Utbildning

Att formulera ett konstnärligt forskningsprojekt, Stockholms konstnärliga högskola (SKH), 2023

Konst i det öppna – Sociala dimensioner, ekologier och förvandlingar, Konstfack, institutionen för fri konst, 2021

Animation och rörlig grafik för yrkesverksamma, Konstfack, 2020

Magisterexamen i Grafisk design och illustration, Konstfack, 2007

Grafiska tekniker, Kungliga konsthögskolan, 2006

Kandidatexamen i Grafisk design och illustration, Konstfack, 2005

Konstskolan Basis, förberedande folkhögskola, 2001

Utlysning Avesta Art residens – ansökan stängd. Stort tack till alla som ansökt.

Avesta Art residens välkomnar konstnär till arbetsvistelse i inspirerande bruksmiljö och natursköna By Kyrkby. Residenskonstnären erbjuds utställningsplats i Verket i anslutning till residensperioden.

Residenset syftar till att stärka förutsättningarna för det professionella konstlivet i Dalarna och att utveckla Avesta Art och Verket. Residenset kan sökas av yrkesverksam bildkonstnär. Det genomförs med stöd från Region Dalarna och i samverkan med Ateljé Bredgrind konstnärsresidens.

Plats: Verket Avesta och Ateljé Bredgrind, By Kyrkby

Ansökningsperiod: 20/3 – 16/4

Besked om residens: lämnas 25/4

Residensperiod: vecka 23 och 24 (5/6-18/6)

 Allmänt

Verket är ett industrihistoriskt museum i det gamla järnverket i Avesta. Varje år arrangeras utställningen Avesta Art, med samtidskonst och den tunga bruksmiljön i fruktbar samverkan. Under Avesta Art kliver såväl van konstpublik som besökare vilka har sitt första möte med samtidskonst genom porten. Båda lika varmt välkomna. Varje dag under utställningsperioden håller utbildade guider öppna visningar och tar emot ett stort antal bokade grupper. Här finns skaparverkstad, café och museibutik och kulturevenemang av olika slag arrangeras. 

Verket och Avesta Art drivs som en verksamhet inom Avesta kommun, med stöd från Region Dalarna genom kultursamverkansmodellen. Ända från starten 1995 har ambitionsnivån för Avesta Art varit hög. Verksamheten befinner sig i en period av utveckling och Region Dalarnas stöd till Avesta Art residens öppnar för ömsesidig kreativ arbetsprocess. Genom samverkan med Ateljé Bredgrind konstnärsresidens i By Kyrkby kan Avesta Art residens utöver arbetslokal i bruksmiljön nära Verket, erbjuda vistelse i vacker, levande landsbygd för boende och ateljélokal. Det bästa av två världar.

AVESTA ART RESIDENS

Genom residenset vill vi erbjuda yrkesverksam konstnär inspirerande miljö bortom storstaden för arbete och utställning. Det lämnas kreativ frihet för residenskonstnären att själv utforska och fördjupa det egna konstnärskapet i mötet med de båda platserna.  

Syftet med Avesta Art residens är att stärka förutsättningarna för det professionella konstlivet i Dalarna och att utveckla Avesta Art och Verket med målsättning att skapa kreativt utbyte och nätverkande relationer.

Boende och arbetslokaler

Arbetslokal och verkstad i närheten av Verket står till residenskonstnärens förfogande under dagtid. Där finns viss maskin- och grafikutrustning, stora arbetsytor och kollegial samvaro.

Genom samverkan med Ateljé Bredgrind konstnärsresidens finns boende med ateljé i By Kyrkby. Husdjur kan tyvärr inte följa med.

Ateljé Bredgrind inryms i en faluröd 1800-tals stuga i två våningar med bevarade tidstypiska detaljer. Huset innehåller enkelt pentrykök, sovrum, två ateljéer och tillhörande utedass och dusch. Från byggnaden har man utsikt över odlingslandskapet och Bysjön, en vik i den majestätiska Dalälven. I bymiljön finns mack, café och kulturhistoriskt intressant miljö samt naturvårdsområden och Nationalparken Färnbofjärden. Till Avesta och Verket samt Krylbo, där det finns järnvägsstation, går buss i linjetrafik ett par gånger om dagen.

Läs mer på Ateljé Bredgrind resartis.org/listings/atelje-bredgrind/

Kriterier och villkor

Ansökan är öppen för yrkesverksamma bildkonstnärer med examen från konsthögskola eller minst 4 år väldokumenterad utställningsmeritering.

Sökande kan vara bosatt i Sverige men behöver inte vara det, men observera att resa ToR residensorten endast betalas för inrikes resa.

Utsedd residenskonstnär

-ska under residensperioden arbeta med nytt/nya verk och förbinder sig att i anslutning till residensperioden ställa ut verken på överenskommen plats i Verket, Avesta

-har gällande försäkring

-tar vid behov med egen dator

-dokumenterar själv vistelsen och arbetsprocessen i bild och ord samt redovisar den efter avslutad utställning

-godkänner att Verket publicerar sin dokumentation över arbetsprocessen och konstverket i sociala medier och webb

-följer Ateljé Bredgrinds regler vid vistelse i By

ANSÖKAN

Ansökan är öppen från 20/3 till midnatt 16/4, Den ska mejlas till verket@avesta.se, i ämnesraden ange Ansökan Avesta Art residens. Bekräftelse på ansökan skickas närmast följande vardag.

Ansökan ska innehålla:

Uppdaterad CV.

Ansökningsbrev där du beskriver vad du vill arbeta med under residenset, din konstnärliga praktik och även motiverar på vilket sätt du intresserar dig för residensvistelse i Verket och By Kyrkby.

Portfolio i Pfd-format ska innehålla fotografier på några tidigare verk. Enbart länk till hemsida eller liknande godtas inte.

Kontaktuppgift till två referenspersoner.

Urvalsgruppen är sammansatt av Verkets personal som representerar olika yrkeskategorier (konst, pedagogik, värdskap, kommunikation). Urvalsgruppens beslut kan inte överklagas.

Frågor

Frågar mejlas till verket@avesta.se

Varmt välkommen med din ansökan!

Detta ingår i konstnärsresidenset

Vistelsearvode 20.000SEK

Boende och ateljé 2 veckor

Matkostnad 200kr/dag x 14 2.800SEK

Materialkostnad, upp till 5.000SEK

Resa ToR (endast inom Sverige) 5.000SEK

Vid behov busskort, lokaltrafik                      

Utställningsplats i Verket, Avesta

Utställningsersättning 8.000SEK

Med stöd från

och samverkan med Ateljé Bredgrind konstnärsresidens

Denna webbplats använder cookies för att se till att du får bästa möjliga upplevelse av Webbplatsen.