Optiktivoli

Upptäck de elektromagnetiska vågorna

En konstnärligt utformad utställning om det elektromagnetiska spektrumet.

Vad är ljus?
Vi omges i huvudsak av osynliga vågor, förutom ett litet intervall som människans öga kan uppfatta och som därför kallas synligt ljus. OptikTivolit påvisar ljusets grundegenskaper och hur människan genom tiderna kunnat utveckla teknik och använda nyvunnen kunskap.

För vilka och varför?

Alla åldrar kan inspireras till eget utforskande av OptikTivolit. Ambitionen är inte att ge svar på alla frågor, utan att väcka tankar, nyfikenhet och intresse. Det finns samstämdhet med grundskolans styrdokument, och utställningen ger därför möjligheter till ett kreativt och entreprenöriellt lärande i skolans NO-ämnen.

Ett lärande där kroppen och sinnena kommer att aktiveras.

Innehåll

Utställningen består av både mörk och ljus miljö. Vita rummet och RGB-rummet är två separata rum som möjliggör utforskande för en mindre grupp av ljusets grundegenskaper. Övriga attraktioner består av hands-on stationer, montrar och informationstavlor. Församling av en grupp finns sittmöbel för ca 20 besökare.

 

Produktion

OptikTivoli är en vandringsutställning, producerad 2014 av VERKET, Avesta kommun med stöd av Erik Johan Ljungbergs utbildningsfond. Introducerad på högstadium, Avesta kommun feb 2014 samt allmän utställning och i skolsyfte i Kuusamo, Finland april-juni 2014.

Vilket slags rum?

OptikTivolit behöver en yta av ca 140 m2 och takhöjd på 2,4 m. Rummet måste helt kunna mörkläggas.

El 230 V

Bokning

Utställningen finns tillgänglig att hyra från 2015-04-01. Kortaste hyrestid är 10 veckor.
Montage utförs på plats av Verkets personal och medföljande pedagog ger handledning i utställningens innehåll.

Denna webbplats använder cookies för att se till att du får bästa möjliga upplevelse av Webbplatsen.