Folkhemmets design

”Folkhemmets design – bruksföremål i rostfritt stål och aluminium” En del av Avestas historia

I utställningen ges besökaren möjlighet att ta del av ett svenskt kulturarv, men också höja blicken och fundera över samhällsutvecklingen under 1900-talet. Utställningen reser också frågor om hållbar design.

I Avesta har rostfritt stål producerats sedan 1924. I Sverige tillverkades det från mitten av tjugotalet. Avesta var bland de första. Tillverkningen av rostfria produkter kom igång på allvar mot slutet av 1920-talet. Utvecklingen av det nya rostfria stålet i Avesta innebar en mindre revolution inom den kemiska industrin. Med rostfritt stål gick det att tillverka en helt ny typ av apparatur. Det rostfria stålet omvandlade också köken. Inte bara diskbänkar utan också kärl och redskap av alla slag kunde med fördel tillverkas i rostfritt stål. Avesta jernverk kunde för övrigt 1928 titulera sig kunglig hovleverantör av sådana produkter. Köket i Stockholms slott försågs då med rostfria diskbänkar tillverkade i Avesta.

Bland Folkhemmets mest framträdande designers av rostfria bruksting var Folke Arström, Sigurd Persson, Pierre Forssell, Arne Erkers, Adam Thylstrup, Sigvard Bernadotte, Gunnar Cyrén, Sonja Katzin.


Thomas Lindblads omfattande samling innehåller representativa bruksföremål från mitten av tjugotalet. Där hade Avesta järnverk en framträdande roll. Företaget samarbetade med tillverkningsindustrin, för att utveckla kunskapen om det nya materialet. Utställningen visar vägen från de första stapplande stegen till femtiotalets skördeperiod.

1934 byggdes det första svenska aluminiumverket i Månsbo i Avesta. Råvaran till metallen, aluminiumoxid importerades fortfarande, bland annat från Norge, men nu kunde vi själva omvandla oxiden till metall. På 1930-talet användes 10 % av allt aluminium till produktion av kokkärl. Och hälften av alla svenska kokkärl var gjorda av aluminium.

Tack vare två hängivna samlare, Torbjörn Lenskog, skaparen av Formens Hus i Hällefors, och Thomas Lindblad, författare till ett flertal böcker om moderna material, har Verket /Avesta Art fått tillgång till en omfattande samling av bruksföremål av aluminium. Föremålen kommer från olika delar av världen, mest Europa, men även från andra kontinenter. Samlingen visar hur materialet använts under 1900-talet och är med sin formrikedom en inspirationskälla för designer och alla människor intresserade av form.

Medverkande Folkhemmets design: Thomas Lindblad och Tove Alderin.

Denna webbplats använder cookies för att se till att du får bästa möjliga upplevelse av Webbplatsen.

Vi öppnar upp!
Utifrån FHM´s senaste restriktioner välkomnar vi nu våra besökare utan förbokning, entré löses på plats.

OBS! Du som redan bokat och förbetalt behåller givetvis din plats. Visa biljett (utskriven eller digital) vid ankomst.