Inlevelsemuseum med interaktv miljö

Välkommen in i en interaktiv miljö, som väckt internationell uppmärksamhet och prisbelönats för sin framställning!

INLEVELSE - på riktigt

Verket sjuder på nytt av liv. Genom varsam renovering och målmedveten satsning, har rostugnshallen blivit en säregen och spännande utställningshall, masugns- och martindelen ett inlevelsemuseum. Med hjälp av ny teknik och konstnärliga gestaltningar görs vår historia gripbar, och dunklet kring masugnarna har blivit en kunskapsrik och spännande miljö. En vandring genom Verket handlar också om människors villkor och om ett samhälle som för inte så länge sedan lämnade bakom oss. Verket har något för alla generationer.

Historisk vandring

Annorlunda historisk vandring

Kom ihåg

Upplevelsen är delvis ett äventyr. Var aktsam var ni sätter fötterna och akta huvudet vid trånga passager. Barn får aldrig lämnas utan tillsyn!

Martinugnar

I Avesta har det funnits sex martinugnar. De som finns kvar är 2:an och 3:an. I martinugnarna smältes tackjärn och skrotjärn under syretillförsel. Under processen tillsattes ytterligare ämnen som påverkade järnets egenskaper. Produkten man fick fram kallades stålgöt. Martinugn nr 2, den nordligaste uppfördes 1886-87. Det var den första martinugnen i Avesta. 

Historisk vandring

Permanent konst i Verket

I Verket finns ett flertal fasta konstverk och installationer. De finns i olika skepnader, utformningar och material, såsom glasskulpturer, tavlor, uppbyggda rum mm. De flesta har kommit på plats genom ett Avesta Art år, och blivit kvar därefter. Andra har hittat hem i de suggestiva lokalerna på annats sätt. Samtliga installationer är på ett sätt eller annat helt integrerade i miljön.

Denna webbplats använder cookies för att se till att du får bästa möjliga upplevelse av Webbplatsen.