Inlevelsemuseum med interaktv miljö

Välkommen in i en interaktiv miljö, som väckt internationell uppmärksamhet och prisbelönats för sin framställning!

INLEVELSE - på riktigt

Verket sjuder på nytt av liv. Genom varsam renovering och målmedveten satsning, har rostugnshallen blivit en säregen och spännande utställningshall, masugns- och martindelen ett inlevelsemuseum. Med hjälp av ny teknik och konstnärliga gestaltningar görs vår historia gripbar, och dunklet kring masugnarna har blivit en kunskapsrik och spännande miljö. En vandring genom Verket handlar också om människors villkor och om ett samhälle som för inte så länge sedan lämnade bakom oss. Verket har något för alla generationer.

Historisk vandring

Annorlunda historisk vandring

Med vägledning av Verkets värdar och via en interaktiv ficklampa får du en upplevelse av arbete och liv i det gamla järnbruket. Ficklampan lyser upp den suggestiva miljön och levandegör det gamla järnverket för dig. Verkets värd leder dig fram och ni letar efter hyperspots; gula, lysande ringar. Via ficklampan börjar Verket leva. Det mullrar, sprakar och ryker. Med hjälp av teknologi får du en inlevelse i det arbete och liv som en gång fyllde det järnverk som i industrins barndom var sin tids högteknologi när det tog i bruk 1874.
Här är fler exempel på vad ni får se och uppleva:

På golvet i Masugnshallen visas en animation där ni kan följa järnets väg genom Verket. Testa även att utforska den lysande Tidslinjen på väggen, som visar masugnarnas produktion, Avestas befolkning och antalet anställda i järnverket 1870-1938. Ni får även uppleva slagg- och järntappning.

Kom ihåg

Upplevelsen är delvis ett äventyr. Var aktsam var ni sätter fötterna och akta huvudet vid trånga passager. Barn får aldrig lämnas utan tillsyn!

Martinugnsopera

De unika monument som martinugnarna utgör, har idag blivit en plats där Martinugnsoperan utspelar sig. Den är indelad i tre akter och vi förflyttar oss mellan varje akt; från laddningen av ugnarna till den snillrika uppvärmningen genom rörsystemen och så slutligen till tappningen av götstål.

Operan speglar också livet. Kvinnorna, männen, barnen, kraften, glädje och sorg skildras med bland annat musik, ljus, värme och film.

Musiken är skapad av Torbjörn Grass, ljusinstallationen av Charlie Hellberg och järnverkaren Erik Mattson berättar i filmavsnittet En tid fylld av liv. (2004)

Historisk vandring

Permanent konst i Verket

I Verket finns ett flertal fasta konstverk och installationer. De finns i olika skepnader, utformningar och material, såsom glasskulpturer, tavlor, uppbyggda rum mm. De flesta har kommit på plats genom ett Avesta Art år, och blivit kvar därefter. Andra har hittat hem i de suggestiva lokalerna på annats sätt. Samtliga installationer är på ett sätt eller annat helt integrerade i miljön.

Denna webbplats använder cookies för att se till att du får bästa möjliga upplevelse av Webbplatsen.

Avesta Art stängt för denna säsong

Vi tackar alla medverkande konstnärer och besökare för en helt fantastisk säsong.