Avesta Art Residens 2023

Utlysning Avesta Art residens

Avesta Art residens välkomnar konstnär till arbetsvistelse i inspirerande bruksmiljö och natursköna By Kyrkby. Residenskonstnären erbjuds utställningsplats i Verket i anslutning till residensperioden.

Residenset syftar till att stärka förutsättningarna för det professionella konstlivet i Dalarna och att utveckla Avesta Art och Verket. Residenset kan sökas av yrkesverksam bildkonstnär. Det genomförs med stöd från Region Dalarna och i samverkan med Ateljé Bredgrind konstnärsresidens.

Plats: Verket Avesta och Ateljé Bredgrind, By Kyrkby

Ansökningsperiod: 20/3 – 10/4

Besked om residens: lämnas 25/4

Residensperiod: vecka 23 och 24 (5/6-18/6)

 Allmänt

Verket är ett industrihistoriskt museum i det gamla järnverket i Avesta. Varje år arrangeras utställningen Avesta Art, med samtidskonst och den tunga bruksmiljön i fruktbar samverkan. Under Avesta Art kliver såväl van konstpublik som besökare vilka har sitt första möte med samtidskonst genom porten. Båda lika varmt välkomna. Varje dag under utställningsperioden håller utbildade guider öppna visningar och tar emot ett stort antal bokade grupper. Här finns skaparverkstad, café och museibutik och kulturevenemang av olika slag arrangeras. 

Verket och Avesta Art drivs som en verksamhet inom Avesta kommun, med stöd från Region Dalarna genom kultursamverkansmodellen. Ända från starten 1995 har ambitionsnivån för Avesta Art varit hög. Verksamheten befinner sig i en period av utveckling och Region Dalarnas stöd till Avesta Art residens öppnar för ömsesidig kreativ arbetsprocess. Genom samverkan med Ateljé Bredgrind konstnärsresidens i By Kyrkby kan Avesta Art residens utöver arbetslokal i bruksmiljön nära Verket, erbjuda vistelse i vacker, levande landsbygd för boende och ateljélokal. Det bästa av två världar.

AVESTA ART RESIDENS

Genom residenset vill vi erbjuda yrkesverksam konstnär inspirerande miljö bortom storstaden för arbete och utställning. Det lämnas kreativ frihet för residenskonstnären att själv utforska och fördjupa det egna konstnärskapet i mötet med de båda platserna.  

Syftet med Avesta Art residens är att stärka förutsättningarna för det professionella konstlivet i Dalarna och att utveckla Avesta Art och Verket med målsättning att skapa kreativt utbyte och nätverkande relationer.

Boende och arbetslokaler

Arbetslokal och verkstad i närheten av Verket står till residenskonstnärens förfogande under dagtid. Där finns viss maskin- och grafikutrustning, stora arbetsytor och kollegial samvaro.

Genom samverkan med Ateljé Bredgrind konstnärsresidens finns boende med ateljé i By Kyrkby. Husdjur kan tyvärr inte följa med.

Ateljé Bredgrind inryms i en faluröd 1800-tals stuga i två våningar med bevarade tidstypiska detaljer. Huset innehåller enkelt pentrykök, sovrum, två ateljéer och tillhörande utedass och dusch. Från byggnaden har man utsikt över odlingslandskapet och Bysjön, en vik i den majestätiska Dalälven. I bymiljön finns mack, café och kulturhistoriskt intressant miljö samt naturvårdsområden och Nationalparken Färnbofjärden. Till Avesta och Verket samt Krylbo, där det finns järnvägsstation, går buss i linjetrafik ett par gånger om dagen.

Läs mer på Ateljé Bredgrind resartis.org/listings/atelje-bredgrind/

Kriterier och villkor

Ansökan är öppen för yrkesverksamma bildkonstnärer med examen från konsthögskola eller minst 4 år väldokumenterad utställningsmeritering.

Sökande kan vara bosatt i Sverige men behöver inte vara det, men observera att resa ToR residensorten endast betalas för inrikes resa.

Utsedd residenskonstnär

-ska under residensperioden arbeta med nytt/nya verk och förbinder sig att i anslutning till residensperioden ställa ut verken på överenskommen plats i Verket, Avesta

-har gällande försäkring

-tar vid behov med egen dator

-dokumenterar själv vistelsen och arbetsprocessen i bild och ord samt redovisar den efter avslutad utställning

-godkänner att Verket publicerar sin dokumentation över arbetsprocessen och konstverket i sociala medier och webb

-följer Ateljé Bredgrinds regler vid vistelse i By

ANSÖKAN

Ansökan är öppen från 20/3 till midnatt 16/4, Den ska mejlas till verket@avesta.se, i ämnesraden ange Ansökan Avesta Art residens. Bekräftelse på ansökan skickas närmast följande vardag.

Ansökan ska innehålla:

Uppdaterad CV.

Ansökningsbrev där du beskriver vad du vill arbeta med under residenset, din konstnärliga praktik och även motiverar på vilket sätt du intresserar dig för residensvistelse i Verket och By Kyrkby.

Portfolio i Pfd-format ska innehålla fotografier på några tidigare verk. Enbart länk till hemsida eller liknande godtas inte.

Kontaktuppgift till två referenspersoner.

Urvalsgruppen är sammansatt av Verkets personal som representerar olika yrkeskategorier (konst, pedagogik, värdskap, kommunikation). Urvalsgruppens beslut kan inte överklagas.

Frågor

Frågar mejlas till verket@avesta.se

Varmt välkommen med din ansökan!

Detta ingår i konstnärsresidenset

Vistelsearvode 20.000SEK

Boende och ateljé 2 veckor

Matkostnad 200kr/dag x 14 2.800SEK

Materialkostnad, upp till 5.000SEK

Resa ToR (endast inom Sverige) 5.000SEK

Vid behov busskort, lokaltrafik                      

Utställningsplats i Verket, Avesta

Utställningsersättning 8.000SEK

Med stöd från

och samverkan med Ateljé Bredgrind konstnärsresidens

Denna webbplats använder cookies för att se till att du får bästa möjliga upplevelse av Webbplatsen.