Vad är Verket?

Verket idag är ett prisbelönt Inlevelsemuseum och en spännande mötesplats fylld med unika upplevelser och intryck. Här möter du som besökare en spännande mix av historia, konst och teknik. Dels genom vår interaktiva utställning om industrihistoria och olika konstutställningar som t ex Avesta Art, men även genom de permanenta installationer som finns integrerade i miljön, såsom glaskonst av Kjell Engman, Korridoren av Sonja Nilsson m fl.

Det mesta inryms i de tre största hallarna; Rostugnshallen, Masugnshallen och Martinugnshallen. Totalt kan vi med stolthet inhysa utställningar och arrangemang över en total yta på ca 5000 kvm, fördelat på flera olika plan och våningar, med hiss till samtliga. Allt det här kan du få uppleva antingen genom att själv ströva omkring och upptäcka, eller genom guidade visningar.

Se mer under Inlevelsemuseum/Installationer och Besöksinfo.

 

Är Avesta Art och Verket samma sak?

Många förväxlar Avesta Art med Verket. Avesta Art var en konstbiennal, som startades 1995 och som ägde rum vartannat år i Verket men från 2011 är det en konstutställning som äger rum varje år. Från början inrymdes den endast i Rostugnshallen, det som även kallades Hyttan. Avesta Art har som koncept växt genom åren och inryms idag i hela Verket, fortfarande med både nationella och internationella samtids-konstnärer.

Läs mer under Avesta Art.

 

Vad händer i Verket?

Vi har idag två säsonger, sommar och höst/vinter. Sommarsäsongerna med varierande utställningar brukar ligga mellan maj och september, där Avesta Art från och med 2011 äger rum varje år. Under sommarsäsongen har vi även övriga tillfälliga kultur- och sommarprogram samt olika inslag. Övriga tider på året tar vi hand om bokade visningar, uthyrning av lokalerna till olika arrangemang såsom företagsevenemang, bröllop, underhållning mm, samt att vi arrangerar vår egen Tomtemarknad i december.

Se mer under Utställningar.

 

Våra populära sommarprogram startar samtidigt med sommarsäsongen, där några av de uppskattade inslagen är Cafékvällarna med sång och musik, gästande artister och profiler, Dramatiserade vandringar, Jazzkonserter m m.

Du kan alltid se vad som är på gång i vår Kalender.

 

Varför heter det Verket?

Kärt barn har många namn, och det gamla järnverket har under årens lopp figurerat under flera namn, såsom Bruket, Gamla järnbrukshyttan och Hyttan. Sedan 2004 har det övergripande namnet varit Verket.

År 2004 öppnades Masugnshallen upp i en del av byggnaden som kom att kallas för verket, och vi fick även Nodems pris för den interaktiva miljön och historiska utställningen som installerades här.

Läs gärna mer under Historisk process, samt om vårt pris under Nodem 2004,

 

Var ligger Verket?

Verket ligger centralt i Avesta, i det gamla bevarade industriområdet Koppardalen. Endast ett par minuters lätt körväg från riksväg 70/68 in mot centrum och ett stenkast från centrum. Se vägbeskrivning.

Guide till verket