WP_20150909_13_12_43_Pro

Tillsammans med den tidigare Avesta Art-konstnären och ljuskonstnären Aleksandra Stratimirovic förverkligar vi nu konstprojektet MY LIGHT FUTURE.  Konsten tar nu plats i det offentliga rummet, i skyltfönster och butiker på flera orter i Dalarna.

Aleksandra Stratimirović, är bosatt i Stockholm, född 1968 i Belgrad, utbildad vid Konstakademien där och har senare i Stockholm med profil på ljus studerat vid Konstfack och Kungliga Tekniska Högskolan, KTH. Hon har arbetat med konst och konstnärlig ljussättning världen över, till exempel som curator för ljusfestivalen ”Belgrade of Light” och med stora egna konstprojekt. I Sverige har hon gjort permanenta konstverk bland annat i Karolinska Universitetssjukhuset i Solna och nu senast i Årstadalen i Stockholm.

Inspirationen till MY LIGHT FUTURE kommer från Aleksandras fascination – och ibland även irritation – över ljusskyltar och ljusreklam som omger oss i vardagen.

Hon vill undersöka hur det går att kommunicera med ljustext med en annan innebörd.

Konstverken bygger på intervjuer med barn i åldrarna 3-6; deras tankar om livet, vardagen och framtiden. Från barnens samlade visioner har hon sedan plockat fraser som har blivit ljustexter.

Projektet utförs av Anoda – Unga Konst Dalarna, ett regionalt utvecklingsprojekt som drivs av Avesta Art tillsammans med Landstinget Dalarna med stöd av Kulturrådet. Intervjuer har gjorts och fler kommer göras med barn från flera orter i Dalarna. Projektet har även varit möjligt att genomföra tack vare ett samarbete med Konstnärshuset i Stockholm.

Efter utställningsperioden i Avesta fortsätter utställningen till

Borlänge 24 oktober

Rättvik 20 november

Smedjebacken 18 december

Orsa 19 februari 2016

 

Mer om Aleksandra Stratimirovic på: www.strati.se

Mer om projektet Anoda läs HÄR.

Hemsida: www.anodadalarna.se

Facebook: www.facebook.com/anodadalarna

Instagram: @anodaungkonstdalarna

Foto: Therese Asplund
Foto: Therese Asplund
Foto: Therese Asplund
Foto: Therese Asplund
Foto: Therese Asplund
Foto: Therese Asplund