Annorlunda historisk vandring

När du passerat rostugnshallen kan man, med vägledning av Verkets värdar, och via en interaktiv ficklampa med inbyggd fjärrkontroll få en upplevelse av arbete och liv i det gamla järnbruket. Ficklampan lyser upp den suggestiva miljön och levandegör det gamla järnverket för dig. Verkets värd leder dig fram och ni letar efter hyperspots; gula, lysande ringar. Använd ficklampan, lys och tryck – och Verket börja leva. Det mullrar, sprakar och ryker. Med hjälp av dagens högteknologi får du en inlevelse i det arbete och liv som en gång fyllde det järnverk som i industrins barndom var sin tids högteknologi när det tog i bruk 1874.
Här är fler exempel på vad du kan se och uppleva:

Guiden till besöksvägar och process

I den första hyperspoten nedanför trappan från rostugnshallen, visas en animation på golvet. Här kan du se järnets väg genom Verket.
Till den här platsen kan du alltid återvända för att se var du har varit och om du missat något.

Här kan du även följa den färgade lysande Tidslinjen på väggen, som visar masugnarnas produktion, Avestas befolkning och antalet anställda i järnverket 1870-1938.

En masugnsarbetares berättelser. Bland våra hyperspots finns även soundpebblar, där du kan höra Lars Lindkvists berättelser om arbetet på järnverket. Varje pebbles innehåller två till fyra berättelser.

Kom ihåg!

Upplevelsen är delvis ett äventyr. Var aktsam var du sätter fötterna och akta huvudet vid trånga passager.

Barn får aldrig lämnas utan tillsyn!

IMG_0065
IMG_0081